Over ons

‘De rode draad in wat we doen is het zoeken naar manieren om het lokaal bestuur een integraal perspectief op veiligheids- en gezondheidsrisico’s te bieden als ondersteuning bij de lokaal bestuurlijke opgave om de energietransitie te realiseren.’

De werkgroep Bestuurlijk Overleg voor een Veilige Energietransitie in Nederland (BOVEN) is in 2020 opgericht als uitvloeisel van een bestuurlijk symposium over veiligheid in de energietransitie, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Geconstateerd werd dat de lokaal bestuurlijke besluitvorming over een veilige energietransitie in Nederland gebaat kan zijn bij het delen van inzichten en ervaringen door collega-bestuurders.

Het eerste product van de werkgroep was een bestuurlijke handreiking die werd uitgebracht in de zomer van 2021. De handreiking bestaat uit een combinatie van vragen die bestuurders kregen, en nog steeds krijgen, vanuit de samenleving en voorstellen om deze vragen te beantwoorden.

Ieder jaar organiseert BOVEN een symposium en stelt zij handreikingen voor collega-bestuurders op. Een verslag van de symposia en de handreikingen zijn hier te vinden.

BOVEN wordt ondersteund door het ministerie van EZK. De Stichting Crisislab ondersteunt de werkgroep op wetenschappelijk gebied.

BOVEN bestaat uit gedeputeerden, burgemeesters en wethouders uit heel Nederland die zich inspannen om de energietransitie op een voortvarende en veilige manier te realiseren.

Onze leden

Jan van Belzen

Voorzitter BOVEN
Voormalig burgemeester Barendrecht

Arno Bonte

Wethouder Helmond

Gerben Dijksterhuis

Burgemeester Borsele

Jaap Willem Eijkenduijn

Wethouder Goeree-Overflakkee

Jop Fackeldey

Voormalig gedeputeerde Flevoland en bestuurslid IPO met portefeuille Energie

Laurens de Graaf

Burgemeester Lopik

Dimitri Horsthuis-Tangelder

Voormalig wethouder Overbetuwe

Tanja de Jonge

Wethouder Dordrecht

Koen Kegel

Wethouder Vlaardingen

Berend Potjer

Gedeputeerde Zuid-Holland

Peter Snijders

Burgemeester Zwolle
Portefeuillehouder Veilige Energietransitie vanuit het Veiligheidsberaad

Peter Verheij

Voormalig wethouder Alblasserdam
Raadslid ROB

Jelmer Vierstra

Wethouder Woerden

Ben Visser

Burgemeester Eemsdelta

René Windhouwer

Wethouder Nijkerk

Vragen?

Vragen of opmerkingen kunt u mailen via ons contactformulier.

Neem contact met ons op